Ανακαλύψτε
το νησί της Κρήτης

Κορυφαίοι προορισμοί
για να εξερευνήσετε

Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι στα Χανιά είναι μια στενόμακρη χερσόνησος, ένας μαγευτικός τόπος, από τις ωραιότερες ακτές και περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η εξωτική ομορφιά της περιοχής οφείλεται στους αμμόλοφους, στους κέδρους, στα λευκά κρινάκια,  στα μαύρα βράχια, στα σπάνια είδη ζώων και πτηνών που ζουν εκεί, στα καταγάλανα νερά και στην ροζ άμμο της.

Το Ελαφονήσι βρίσκεται 76 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων και πέντε χιλιόμετρα νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισσας, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης. Το Ελαφονήσι μοιάζει με νησί, γιατί η χερσόνησος στο σημείο που ενώνεται με την Κρήτη «σπάει» και δίνει την αίσθηση μιας ξεχωριστής νησίδας.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura και αποτελεί καταφύγιο της χελώνας Careta careta. Απαγορεύεται αυστηρά να κόψετε φυτά από εκεί ή να πάρετε από την ακτή ακόμα και άμμο!

Φαλάσαρνα

Σήμερα τα Φαλάσαρνα αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και η παραλία τους είναι μία από της πλέον διάσημες της Ευρώπης. Η λευκή άμμος δίνει στα κρυστάλλινα διάφανα νερά υπέροχους χρωματισμούς, ενώ η παραλία είναι τόσο εκτενής που, αν και κατακλύζεται από κόσμο, μοιάζει συνεχώς άδεια.

Δυστυχώς, τα Φαλάσαρνα είναι εκτεθειμένα στους ανέμους, οπότε προτιμήστε μία μέρα με άπνοια ή πολύ ελαφρύ αεράκι αν δε θέλετε να υπάρχει έντονο κύμα και να σας μαστιγώνει η άμμος που παρασύρεται από τον αέρα.

Η περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους και έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.

137082960_l

Μπάλος

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 56 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου.

Ο Μπάλος αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών της Ελλάδας. Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο.

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή.

Φαράγγι Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και η διάσχισή του αποτελεί τον κύριο σκοπό του ταξιδιού πολλών τουριστών που φτάνουν στην Κρήτη. Η κατάβασή του, με μήκος 18 χιλιόμετρα, διαρκεί από 4 έως 7 ώρες  ανάλογα με την εμπειρία και τις αντοχές των πεζοπόρων.

Η κατάβαση ξεκινάει από το οροπέδιο του Ομαλού στα Λευκά Όρη και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στα νότια του νομού Χανίων. Η είσοδος γίνεται από την περιοχή «Ξυλόσκαλο» στα 1.200 μέτρα υψόμετρο.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς και μια μεγάλη περιοχή, περίπου 48.500 στρεμμάτων, γύρω του έχουν χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, που το 2010 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας  της UNESCO.

128914915_l

Σεϊτάν Λιμάνια

Η παραλία Σεϊτάν Λιμανιά στα Χανιά της Κρήτης είναι ένας από τους τρεις κολπίσκους που δημιουργεί η θάλασσα στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Το όνομα είναι τουρκικής προέλευσης, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο νησί και σημαίνει διαβολικό (Διαβολικά / Καταραμένα λιμάνια). Ο χαρακτηρισμός αυτός οφείλεται στον κίνδυνο κυματισμών στην περιοχή. Η τοποθεσία αναφέρεται και ως Άγιος Ραφαήλ, από την εκκλησία που βρίσκεται στο σημείο που ξεκινά το φαράγγι, καθώς και Άγιος Σπυρίδων από την παλιά εκκλησία που είναι χτισμένη εκεί μέσα στο βράχο. Η παραλία έχει χαλίκι και άμμο και λόγω του δύσβατου σημείου που βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστός και δημοφιλής προορισμός.

Αγίοι Απόστολοι

Η παραλία των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται 4 χλμ δυτικά του κέντρου της πόλης των Χανίων σε μια μικρή χερσόνησο με διαδοχικούς μικρούς κολπίσκους. Αυτή είναι μια από τις πιο εύκολες παραλίες για να φτάσετε επειδή βρίσκεται στη μέση της Αγίας Μαρίνας και της πόλης των Χανίων, επομένως είναι πολύ δημοφιλής στους ντόπιους που φτάνουν εδώ για ένα γρήγορο καθημερινό μπάνιο μετά τη δουλειά. Το ότι είναι κοντά στα Χανιά το κάνει επίσης ιδανικό προορισμό για ποδηλάτες. Επίσης, μπορείτε να βρείτε εκεί το περίφημο «σπήλαιο Μίκη Θεοδωράκη».

ESPA Image
Resize Font